Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Populacja orek z Oceanu Indyjskiego
(Southern Indian Ocean Community)



W Oceanie Indyjskim żyje spora liczba orek typu offshore. Poruszają się w dużych grupach oraz unikają wybrzeży. Ich głównym pożywieniem są walenie - duże walenie. Są to głównie kaszaloty i wale szare. Ich łupem padają także delfiny. Dlatego struktura stada w tej populacji jest bardzo ważna. Przewodzi osobnik najsilniejszy oraz najbardziej doświadczony (samiec bądź samica). Wszystkie orki uczestniczą w polowaniu, nawet cielęta, które od urodzenia uczą się sztuki łowieckiej, bowiem każda orka ma swoją rolę w stadzie. Cielęta jednak zwykle przypatrują się w boku, gdy ukończą ok 5 lat wtedy faktycznie biorą udział w mocowaniu się z wielorybem i konsumpcji. O sposobie polowania na delifny i wieloryby możecie przeczytać TUTAJ!
Turyści, którzy przepływają łodziami obok orek mówią, że te wykazują nimi duże zainteresowanie. Potrafią podpłynać do łodzi w celach badawczych. Naukowcy do tej pory nie oszacowali ile osobników występuje w Oceanie Indyjskim.