Liczebność populacji gatunku





Orki są tuż po ludziach najszerzej rozprzestrzenionym gatunkiem na Ziemi. Zwierzęta te żyją we wszystkich oceanach , jednak najczęściej spotykane są na Antarktydzie, w północnej Japonii, w Islandii, Norwegii , na Alasce i na zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej. Orki zamieszkują zarówno strefę przybrzeżną jak i wody otwartego oceanu, jednak zdecydowanie najczęściej występują w miejscach gdzie głębokość wody nie przekracza 200 metrów. W chłodnych wodach zasięg występowania tych zwierząt ograniczony jest przez sezonowe pojawianie się kry. Główne skupiska występowania tych zwierząt są położone u zachodnich wybrzeży Kanady i Stanów Zjednoczonych, zwłaszcza w okolicach Vancouver, Kolumbii Brytyjskiej oraz Waszyngtonu. Kolejna liczna populacja występuje w okolicach Islandii i u wybrzeży Norwegii wliczając w to obszar podbiegunowy. Wędrujące stada są często spotykane w wodach stanowych Japonii, Rosji i Argentyny.

Ze względu na bardzo szerokie występowanie gatunku określenie liczebności tych zwierząt przysparza dużych kłopotów. Dodatkowym utrudnieniem jest tutaj migracja niektórych grup orek . Mimo to udało się oszacować przypuszczalną liczbę tych zwierząt w poszczególnych rejonach:

Wschodni Pacyfik (~1500 sztuk)

- 850 osobników w okolicach Alaski
~250 Orek wędrujących
~250 Orek oceanicznych
~300 Orek osiadłych (~200 Northern Community, ~100 Southern Community)
~120 osobników w okolicach Wyspy Królowej Charlotty
~190 sztuk u wybrzeży Kalifornii
~70 sztuk na zachodnim wybrzeżu Meksyku

Północny Atlantyk (~9700 sztuk)

- 3100 osobników w rejonie morza Barentsa i wybrzeży Norweskich
~6600 sztuk w okolicach Islandii
~1200 osobników u wybrzeży Japonii
~800 orek w wodach Antarktydy